maanantai 11. tammikuuta 2016

Tumma tanskalainen ruisleipä.

Green Kitchens Stories kirjasta nappasin ruisleivän alkuperäisen reseptin. Kaikkia ainesosia kaapista ei löytänyt joten korvasin mm. ruisjyvät kurpitsansiemenillä ja jätin alkuperäisessä ohjeessa olevat fenkolinsiemenet (1rkl) pois.
Ruisleivässä on monia vaiheita ja taikinasta tie valmiiseen leipään on useita tunteja mutta työvaiheet helppoja. Leipä säilyy viikon joten viikonloppuna on hyvä taas leipästä uusi leipä.




Alla ohje Tummasta tanskalaisesta Pirjolan tyyliin:

2dl kurpitsansiemeniä
60g auringonkukansiemeniä
5dl kiehuvaa vettä
2,5dl maustamatonta jugurttia
3 rkl kirkasta hunajaa
1 rkl merisuolaa
125 g kuivattuja karpaloita
5 rkl raakakaakaojauhetta
4 tl kuivahiivaa
runsas 11 dl Luomu täysjyväruisjauhoja
runsas 3 dl täysjyväspelttijauhoja
vajaa 1 dl ydinspelttijauhoja

Kaada kurpitsansiemenet ja auringonkukansiemenet kulhoon ja peitä kiehuvalla vedellä. liota 15 min. Lisää jogurtti, hunaja, merisuola, karpalot ja kaakaojauhe. Sekoita lusikalla. Seoksen pitäisi olla lämmintä.
Sekoita hiiva joukkoon. Lisää ruisjauhot ja sekoita, kunnes taikina on sileää. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna olla tunnin verran huoneenlämmössä, kunnes seos kuplii kevyesti. Lisää vähitellen Spelttijauhoja taikinaksi asti. Kaada jauhotetulle työtasolle. Vaivaa n. 5 min ja lisää spelttijauhoja jotta taikina kiinteytyy. Sen tulisi kuitenkin olla hieman tahmaista ja painavaa. Muotoile taikina palloksi ja nosta takaisin kulhoon. Roiskauta hieman vettä päälle käsin. Peitä tuotekelmulla ja anna jäähtyä yön yli. Laita taikina öljyttyyn yhden kilon leipävuokaan ja paina ilmataskut pois nyrkeilläsi. Taikinan pitäisi olla tahmaista. Sipaise päälle vettä ja jauhoita ruisjauhoilla. Peitä keittiöliinalla ja pistä sivuun kohoamaan kahdeksi tunniksi.
Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Paista leipää alimmalla tasolla tunnin ajan. Laita uuni pois päältä ja jätä leipä uuniin vielä 15 minuutiksi. Ota pois vuoasta ja anna jäähtyä ritilällä ainakin neljä tuntia. Se on tärkeää jotta leipä kiinteytyy ja sitä on helppo leikata. 

Alkuperäinen resepti kirjasta nimeltä Green Kitchens Stories. Tämä kevyesti tuunattu versio Pirjolan tyyliin.

.anna.

2 kommenttia:

  1. Ihailen kyllä sua , kun tuollaisen leivän tuosta vaan pyöräytät. En ole varmaan täällä aikaisemmin käynyt, joten liityin samalla lukijaksikin. Tervetuloa myös Aurinkokujalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas kiva kommentti =) noooo.... kyllähän tuommosen leipäsen leipäsee, heh. Menenkin heti vasta vierailulle aurinkokujalle.

      Poista